Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΝΙΚΟ ΓΚΟΛΦΗ, ΚΑΛΟ ΚΑΤΕΥΟΔΙΟ

Ο σύλλογος με βαθιά συγκίνηση αναγγέλει το θάνατο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή μας Νίκου Γκόλφη, ενός από τους πιο εμβληματικούς παίκτες στην ιστορία του Προφήτη.
Ο εκλιπών ήταν μέλος της δεύτερης γενιάς ποδοσφαιριστών μας, αυτών δηλαδή που παρέλαβαν τη σκυτάλη από τους ιδρυτές. Στην ενότητα του site μας που πραγματεύεται την ιστορία της ομάδας, αναφερόμαστε στον Γκόλφη ως "πιστό παικταρά". Και οι δύο χαρακτηρισμοί δεν απέχουν από την πραγματικότητα: Ο Γκόλφης πρωτοφόρεσε την (πράσινη τότε) φανέλα του Προφήτη το 1960 και την έβγαλε (κυανέρυθρη πλέον) το 1976, χωρίς ποτέ να σκεφτεί να την αποχωριστεί. Ήταν ένας έξοχος ποδοσφαιριστής, βασικός και αναντικατάστατος, που μπορούσε να αγωνιστεί με ευχέρεια σε όλες τις θέσεις του άξονα, παίζοντας αρχικά σαν κεντρικός αμυντικός και τα επόμενα χρόνια σαν "εξάρι" ή "οκτάρι". Πέρα από τα ανασταλτικά του καθήκοντα, δεν ήταν σπάνιες οι φορές που σκόραρε. Εκτός απ' όλα αυτά όμως ήταν ένας άνθρωπος ευγενής, καλόψυχος και με αγνή αγάπη για τον Προφήτη, όπως εξάλλου όλοι οι συναθλητές του εκείνα τα χρόνια. Την τελευταία του επαφή με το σύλλογο την είχε το 2015, όταν και (φανερά συγκινημένος) βραβεύτηκε για τη συνολική του προσφορά στον Α.Ο.Π.Η., στην ετήσια εκδήλωσή μας. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, τα οποία σταδιακά επιδεινώθηκαν, μέχρι που προχτές έφυγε για το ταξίδι χωρίς γυρισμό.
Οι περισσότεροι που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ακόμα κι αν είστε αθλητές της ομάδας μας, πιθανότατα δεν θα έχετε ξανακούσει για τον Νίκο Γκόλφη. Και είναι λογικό· όσο κι αν υπάρχει μια χρονική συνέχεια, αυτή αναπόφευκτα ξεθωριάζει, ώσπου να μείνει στη λήθη. Είναι χρέος μας όμως, όσων αυτή τη στιγμή κρατάμε τις τύχες του ιστορικού μας συλλόγου, να μη λησμονούμε τους ανθρώπους που ανιδιοτελώς αφιέρωσαν τα νιάτα τους ώστε να διαμορφώσουν την κουλτούρα που διέπει τον Προφήτη μας, την οποία εμείς κληρονομήσαμε, προσπαθούμε να τη διατηρήσουμε -όσο μπορούμε- αναλλοίωτη, και εντέλει να την μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές.
Αγαπημένε Νίκο Γκόλφη, πιστέ παικταρά, αναπαύσου εν ειρήνη...

Ο Νίκος Γκόλφης (δεξιά), με τον συμπαίκτη του Βαγγέλη Κοντό στην γιορτή του 2015