Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.

Την αναστολή κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες αποφάσισε η διοίκηση της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

" Το Δ.Σ. της ΕΣΚΑΝΑ με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αθλούμενους και αθλούμενες των σωματείων της δύναμής της αποφάσισε να αναστείλει τη διεξαγωγή των αγώνων όλων των Πρωταθλημάτων και των αγώνων Κυπέλλου από την Τρίτη 27η Οκτωβρίου έως και τη Δευτέρα 9η Νοεμβρίου.
Επίσης αναστέλλεται για το ανωτέρω χρονικό διάστημα και κάθε αθλητική δραστηριότητα (φιλικοί αγώνες και αδειοδοτημένα από αυτήν  τουρνουά στα οποία μετέχουν ομάδες της Ένωσης). Με δεδομένη την κατάσταση και τα υγειονομικά προβλήματα στα όρια της Ένωσης που επηρεάζουν σοβαρά την ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεων και παρακολουθώντας τις εξελίξεις πάντοτε εναρμονιζόμενοι  με τα εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα, θα επανεξεταστεί η κατάσταση σε 14 μέρες και για την οποία θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση."

 Εμείς δε θα κρίνουμε το αν αυτή η απόφαση είναι σωστή ή λάθος. Αυτό είναι δουλειά των επιστημόνων. Επειδή όμως "το διοικείν εστί προβλέπειν" είναι γεγονός πως η διοίκηση της Ένωσης είναι εκτεθειμένη απέναντι στα σωματεία της. Πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, και με δεδομένη την αβεβαιότητα που υπήρχε (και εξακολουθεί να υπάρχει) σε όλα τα επίπεδα, το σύνολο σχεδόν των σωματείων ζητούσε να προγραμματιστούν μικρά σε διάρκεια πρωταθλήματα. Αυτό θα μείωνε τα έξοδα, αλλά και θα έδινε χρονικό περιθώριο να βγει ομαλά η χρονιά, σε περίπτωση νέας διακοπής, κάτι που όλοι -όπερ και εγένετο- περιμέναμε. Στη λογική αυτή κινήθηκε η Ε.Σ.Κ.Α. "σπάζοντας" τις κατηγορίες σε ομίλους με λίγες ομάδες. Η Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. πήγε σε αντίθετο πλάνο, δημιουργώντας μεγάλα πρωταθλήματα (όπως αυτό της Α' Ανδρών, που έχει 16 ομάδες και 30 αγωνιστικές), σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Η διακοπή (που μακάρι να είναι μόνο δύο εβδομάδες αλλά ουδείς γνωρίζει τι ξημερώνει) επιμηκύνει μια ούτως ή άλλως πολύ μεγάλη χρονιά και αυξάνει ακόμη περισσότερο το οικονομικό βάρος για τα σωματεία, που ήδη είναι "στραγγαλισμένα" λόγω της πανδημίας. Τι θα γίνει τώρα; Θα τα διακόψουμε μια και καλή για να τελειώνουμε; Θα φτάσουμε να παίζουμε τον Ιούλιο; Ή η Ένωση θα πάει με τη λογική "να διορθώσουμε το λάθος με λάθος" και θα αλλάξει τις προκηρύξεις (κάτι ακούστηκε ότι τελικά θα παιχτεί μόνο ένας γύρος) μεσούσης της σεζόν; 

Προφανώς και προέχει η υγεία του κόσμου και μπροστά σε αυτό δεν υπάρχει κάτι που να έχει μεγαλύτερη σημασία. Αν έτσι έπρεπε να γίνει, καλώς διακόπηκαν τα πρωταθλήματα. Έτσι κι αλλιώς, όπως πάει το πράγμα, θα διακοπούν όλα από την κυβέρνηση. Όμως δεν αξίζει σε μία από τρεις μεγάλες ενώσεις της χώρας (και την κορυφαία σε επίπεδο αναπτυξιακού), να αντιμετωπίζει την πιο σημαντική δουλειά της (την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της) με τέτοια προχειρότητα και έλλειψη προγραμματισμού...