Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΑΔΑΡΗ

Η Πειθαρχική Επιτροπή για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα μετά τον αγώνα Πανιώνιος Κερ.-Προφήτης Ηλίας γράφει χαρακτηριστικά για την επιβολή της ποινής μου: "Υπεύθυνος εκτεταμένων επεισοδίων - βιαιοπραγία και τραυματισμός του διαιτητή - δυσφήμιση του αθλήματος". Με το παρόν κείμενο θέλω να καταστήσω σαφές ότι έχω μετανιώσει για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο γήπεδο Σιταποθηκών στις 3/5/2015. Νιώθω όμως και την εξαιρετική ανάγκη ύστερα από 6 χρόνια στον σύλλογο του Προφήτη Ηλία, να εκφράσω δημόσια την άποψή μου για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, την κουλτούρα που καλλιεργείται σε αυτόν καθώς επίσης και για το πως δομές έξω από τα νόμιμα και κυρίαρχα όργανα επιβάλλονται, υπονομεύοντας και αλλοιώνοντας τον υγιή χαρακτήρα και σκοπό που πρέπει να υπηρετεί.
Στα στοιχεία που εξέτασε η Πειθαρχική Επιτροπή θα ήθελα να προσθέσω μερικά ακόμα, που θεωρώ ότι περιγράφουν τον πραγματικό χαρακτήρα μου, την αντίληψη και το ήθος μου. Σε πάνω από 100 συμμετοχές με τον Προφήτη Ηλία τα τελευταία έξι χρόνια, ήταν η δεύτερη φορά στην καριέρα μου που τιμωρήθηκα με κόκκινη κάρτα και η πρώτη για μη αγωνιστικούς λόγους. Την αγωνιστική περίοδο 2012-13 ήμουν βασικό μέλος της ομάδας του Προφήτη Ηλία που βραβεύτηκε με το πρωτάθλημα ήθους, καθώς επίσης της περασμένη αγωνιστική περίοδο 2013-14, σε 26 αγωνιστικές δέχθηκα 2 κίτρινες κάρτες. Νομίζω ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι αρκετά για να αποδείξουν ότι ήταν μια στιγμή που βρέθηκα εκτός ελέγχου και υπέπεσα σε αυτήν την καταδικαστέα συμπεριφορά. Είναι και ικανά, όμως, να στρέψουν τα βλέμματα στα αίτια του προβλήματος και να μη μείνουν στο αποτέλεσμα.
Υπό αυτό το πρίσμα θα ήθελα να εκφράσω την αγωνία μου και τις ανησυχίες μου για τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Π.Σ.Πειραιά, ακριβώς γιατί αυτό το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο, αλλά τείνει να γίνει κανόνας. Απευθύνομαι σε όλα τα υγιή κομμάτια εντός κι εκτός του πειραιώτικου ποδοσφαίρου, γιατί κανένας από μόνος του δεν μπορεί να φέρει την πραγματική κάθαρση αλλά μόνο συλλογικά, με υπομονή και επιμονή. Ο θυμόσοφος λαός μας λέει: "Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει" και ένα πρωτάθλημα που η αδικία και η αλαζονεία της εξουσίας υποδαυλίζουν την αγάπη για τον αθλητισμό δεν πρέπει να έχει κανέναν σύμμαχο και κανέναν υπερασπιστή. Ο Αριστοτέλης είχε γράψει ότι "η μοχθηρία και η αδικία υπάρχουν από πρόθεση", μια φράση που πρέπει να μας βρίσκει σύμφωνους όλους αν θέλουμε να φύγουμε από αυτήν την κατάσταση. Τα πιθανά στοιχεία στο Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Π. και στην Επιτροπή Διαιτησίας που δεν ενεργούν για ένα υγιές και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πρέπει να εξαιρεθούν ή να παραιτηθούν από αυτές τις θέσεις. Η εξουσία δεν αλλάζει τον άνθρωπο, αποκαλύπτει όμως ποιος είναι ο χαρακτήρας του και θα πρέπει θαρρετά και καθαρά να πάρουμε όλοι μαζί τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις αντίστοιχων επεισοδίων υπάρχει η λογική εξίσωσης του θύτη με το θύμα ή ακόμα χειρότερα η αντιστροφή των ρόλων. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι αυτή η λογική εκτός από ανεπαρκής για την λύση του προβλήματος είναι και επικίνδυνη γιατί κυρίαρχο σκοπό έχει την απο-ενοχοποίηση και την εξιλέωση του θύτη, βάζοντας το πρόβλημα σε έναν κύκλο μη-πληρότητας.
Όποιος θεωρεί ότι η ροή του αγώνα εξελίχθηκε ομαλά και ότι βία ασκήθηκε μόνο μετά τη λήξη του αγώνα εθελοτυφλεί. Ο κ. Φουρναράκης κρίνεται ταυτόχρονα ανίκανος και ικανός διαιτητής, ανάλογα με την οπτική γωνία του σκοπού που υπηρετούσε. Όσον αφορά το αγωνιστικό του καθήκον ήταν ανίκανος και πλήρως ανεπαρκής και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο από κάθε άνθρωπο που βρέθηκε στο γήπεδο. Από την άλλη μεριά με τη λήξη του αγώνα, ενώ σχεδόν όλοι οι παίκτες και μέλη του Συλλόγου προσπαθήσαμε να ηρεμήσουμε τα πνεύματα και τον παροτρύναμε να πάει στα αποδυτήρια των διαιτητών, άσκησε επανειλημμένα λεκτική βία προς όλους, μας ειρωνευόταν, μας προκαλούσε να τον χτυπήσουμε και δεν αποχωρούσε από τον αγωνιστικό χώρο ενώ είχε αυτή τη δυνατότητα. Ο κ. Φουρναράκης προσπάθησε με τον πιο χυδαίο τρόπο να μας οδηγήσει εσκεμμένα εκτός ορίων και να προκληθούν επεισόδια. Εδώ κρίνεται ικανότατος και είναι ο πραγματικός υπεύθυνος των επεισοδίων. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι δεν θα του επιβληθεί καμία ποινή, δεν θα απολογηθεί πουθενά και σε κανέναν.
Σκοπός του διαιτητή ήταν να τιμωρήσει παίκτες μας για να συμμετέχουμε αποδυναμωμένοι σαν Σύλλογος στα play out που θα ακολουθήσουν. Γι' αυτό κιόλας και στο φύλλο αγώνα που συντάχθηκε υπάρχουν ψευδείς κατηγορίες προς άλλους παίκτες, με τον έναν από αυτούς να μην ήταν καν στον χώρο των επεισοδίων. Η συμπλοκή ήταν μεταξύ εμού του ιδίου και του κ. Φουρναράκη αποκλειστικά.
Αναφέρομαι στα γεγονότα όχι για να υπάρξει κάποια δικαίωση, αλλά για να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου. Να σημειωθεί ότι δεν δέχθηκα κόκκινη κάρτα για τα επεισόδια, αλλά πριν από αυτά και αναίτια. Δέχθηκα 2 κίτρινες κάρτες, η πρώτη επειδή φώναξα στο 95', ενώ τα λεπτά των καθυστερήσεων που είχε υποδείξει ήταν 4, "δεν έχει άλλο χρόνο referee, αντε" και στην συνέχεια της ίδιας φάσης έδωσε τεχνική ποινή και φάουλ έξω από την περιοχή όπου δεχθήκαμε και το γκολ της ήττας στο 98'. Η δεύτερη ήρθε μετά την λήξη του αγώνα, όπου προσπαθούσε να μας φέρει εσκεμμένα εκτός εαυτού και του είπα χαρακτηριστικά "γιατί μας μιλάς έτσι, τι κάνεις θέατρο, πήγαινε στα αποδυτήριά σου να τελειώνουμε". Από κει και ύστερα το φύλλο αγώνα, για το οποίο διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, αναφέρει πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα.
Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να κριθούμε όλοι σε ένα καθαρό περιβάλλον μακριά από την διαπλοκή και την αδικία. Αν θεωρούμε ότι δικαιοσύνη είναι η δίκαιη κατανομή της αδικίας, πάλι κάτι λάθος κάνουμε. Οι εξω-διοικητικοί παράγοντες που επηρεάζουν καταστάσεις και επεμβαίνουν αρνητικά πρέπει να μας βρουν όλους αντιμέτωπους, να αντικρίσουν την κόκκινη κάρτα και να αποβληθούν από τους αγωνιστικούς χώρους δια παντός. Να εργαστούμε όλοι μαζί για να αποκαταστήσουμε την πραγματική έννοια της λέξης Ερασιτέχνης που προέρχεται από το έρως + τέχνη και είναι η αγάπη για την τέχνη, που ασχολείται κάποιος από ευχαρίστηση και όχι επαγγελματικά ή με σκοπό το οικονομικό κέρδος.
Εν κατακλείδι και μια μικρή ιστορία από τον αγώνα της Κυριακής που αποδεικνύει ποια είναι η πραγματική δυσφήμιση του αθλήματος. Ο τερματοφύλακας της ομάδας μας στον εν λόγω αγώνα "θεωρητικά" δεν είχε τα κατάλληλα αγωνιστικά και φυσικά προσόντα για να σταθεί κάτω από τα δοκάρια στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Κι όμως καθότι 15 χρονών έκανε ψυχολογική και αγωνιστική υπέρβαση, "σταμάτησε" μια ομάδα μόνος του (απόκρουση πέναλτι, δύο επεμβάσεις πάνω στην γραμμή) και ουσιαστικά πήγε να μας κρατήσει κατηγορία στον πιο κρίσιμο αγώνα της περιόδου. Δυσφημείται ή όχι το άθλημα όταν στα συγχαρητήρια των συμπαικτών του και στην ανάδειξη ως MVP από όλους μας αυτός απάντησε με απογοήτευση "έφαγα το γκολ και σας έκαψα"; Δυστυχώς η απάντηση είναι καταφατική.
Για μένα και τον Αθλητικό Σύλλογο του Προφήτη Ηλία δεν έχει κανένας το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα συναισθήματα των αθλητών που γεννάει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας και να διαγράφει τέτοιου τύπου χαρακτηριστικά στην σκέψη και την αντίληψη που πρέπει να έχουν οι νέοι αθλητές. Όποιοι στερούν τη δυνατότητα νέων παιδιών να υπερβαίνουν τους εαυτούς τους και το δικαίωμά τους να γιγαντώνονται αθλητικά είναι οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί του χουλιγκανισμού και της βίας. Αποδεικνύουν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι τα κροκοδείλια δάκρυα είναι για το φαίνεσθαι και όχι για το είναι του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Χ. Τσάδαρης

Σημ. του blog: Το παραπάνω κείμενο είναι προσωπικές απόψεις του αθλητή και όχι επίσημη θέση του Α.Ο.Π.Η.. Το δημοσιεύσαμε όμως με μεγάλη χαρά, όπως ισχύει για όποιον από την οικογένεια του Προφήτη θέλει να εκφραστεί από εδώ.