Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Γενέθλια σήμερα για το σωματείο μας, που κλείνει 67 χρόνια κοινωνικής και αθλητικής προσφοράς στη συνοικία μας. Kαι αφού δεν υπάρχει αγωνιστική δράση, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε μια αναδρομή σε εκείνη την ημέρα, που απετέλεσε την απαρχή για ένα από τα ιστορικότερα πειραϊκά σωματεία, το οποίο άντεξε και συνεχίζει να αντέχει στο πέρασμα του χρόνου.
Το πρακτικό ίδρυσης του σωματείου μας
Το ταξίδι της ομάδας μας στο χρόνο ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου του 1954. Εκείνο το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στο καφενείο του Ρουσσάκη (το κτίσμα υπάρχει ακόμα και σήμερα, αλλά ερειπωμένο), επί της οδού Ελ. Βενιζέλου, 22 κάτοικοι της περιοχής του Προφήτη Ηλία, που αποφάσισαν να ιδρύσουν αθλητικό σωματείο "πρός διάδοσιν της αγάπης προς τον αθλητισμόν, την πρόοδον και την ύπαιθρον". Η αρχική ονομασία του συλλόγου ήταν "Ποδοσφαιρική και Εκδρομική Ένωσις Προφήτου Ηλιού" και ως χρώματα επιλέχθηκαν το πράσινο και το λευκό (η αλλαγή σε κόκκινο και μπλε έγινε αρκετά χρόνια αργότερα). Αξίζει να αναφέρουμε τους 22 ανθρώπους που ήταν οι ιδρυτές του σωματείου μας: Δημήτριος Τζενεβράκης (έμπορος), Χρήστος Μάγκος (ιδ. υπάλληλος), Στυλιανός Ράπτης (αρτοποιός), Εμμανουήλ Παντελάκης (μηχανικός), Εμμανουήλ Κουτσουδάκης (ιδ. υπάλληλος), Εμμανουήλ Δεμέναγας (μηχανουργός), Εμμανουήλ Ρουσσάκης (καφεπώλης), Δημήτριος Τριβιζάκης (αυτοκινητιστής), Νικόλαος Ψαρομιχαλάκης (φοιτητής), Γεώργιος Τζατζάνης (δικηγόρος), Εμμανουήλ Μαρκέτης (φοιτητής), Χρήστος Ρουσσάκης (μηχανουργός), Μιχαήλ Ιωάννου (εργάτης), Σταύρος Γκίκας (σπουδαστής), Διονύσιος Χανιωτάκης (ναυτικός), Ξενοφών Πρωτοψάλτης (λογιστής), Εμμανουήλ Σφακιανάκης (εργολάβος), Ιωάννης Αλμπατάκης (έμπορος), Παναγιώτης Μπρατσόλης (εργολάβος), Δημήτριος Φρασιδάκης (έμπορος), Αντώνιος Μακρής (ιδ. υπάλληλος) και Δημήτριος Σύρμας (ιδ. υπάλληλος).
Αφού υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη αναγνώστηκε το καταστατικό, το οποίο και εγκρίθηκε από τους παρισταμένους και ακολούθως εξελέγη η διοικούσα επιτροπή. Πρώτος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Δημήτρης Τζενεβράκης, που ήταν ιδιοκτήτης μάντρας με οικοδομικά υλικά, εκεί που σήμερα είναι η συμβολή των οδών Λουκά Ράλλη και Ευαγγελιστρίας. Αντιπρόεδρος ήταν ο Μανώλης Παντελάκης, Γραμματέας ο Μανώλης Κουτσουδάκης, Γενικός Αρχηγός ο Στέλιος Ράπτης και Έφορος ο Μανώλης Ρουσσάκης.

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε η πορεία της ομάδας μας, που μέσα στο χρόνο έχει εξελιχθεί, αλλά δεν έχει απεμπολήσει τις αρχές, την κουλτούρα αλλά και τη "ρομαντική" φιλοσοφία που τη χαρακτηρίζει. Γι' αυτό και έχει ήδη γράψει 67 χρόνια αδιάκοπης ιστορίας, γι' αυτό και θα συνεχίσει για πολλά-πολλά ακόμη, πάντα με γνώμονα και απόλυτη προτεραιότητα την προσφορά στη νεολαία μας. Προφήτη γερά και χρόνια σου πολλά!