Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΟΥΤΣ

Στην ανασκόπηση της χρονιάς για την ποδοσφαιρική ομάδα, γράψαμε για την τεράστια συμβολή του κόουτς Μάκη Τασιούλα στην καλή πορεία που είχε φέτος το τμήμα. Αφού σας δώσουμε την είδηση, ότι ο "Κλοπ" θα συνεχίσει και την επόμενη σεζόν στον πάγκο του Προφήτη, σας παραθέτουμε τα γεγονότα της περιόδου 2015-16, έτσι όπως τα έζησε ο ίδιος, μέσα από ένα υπέροχο κείμενο που μας έστειλε!

"Αποδεχόμενος την πρόταση του προέδρου για τον απολογισμό της πρώτης ολοκληρωμένης χρονιάς ως προπονητής του συλλόγου που με ανέδειξε, που αγάπησα και θα στηρίζω πάντα όποτε μου ζητηθεί, περίμενα να τελειώσουν όλες οι υποχρεώσεις για να πω και εγώ δυο λόγια προς όλους αυτούς που από την αρχή της περιόδου με άκουγαν να λέω και να ξαναλέω "υπομονή θα τα πούμε στο τέλος".Μην μπορώντας  λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων  να παραστώ στην ετήσια εκδήλωση του συλλόγου,  η  αλήθεια είναι ότι θέλω να πω πολλά, αλλά θα προσπαθήσω να συνοψίσω τα γεγονότα, μιας ποδοσφαιρικής περιόδου που πολλοί είχαν προδιαγράψει την δεδομένη αποτυχία της  τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων.
Πέρασε ακριβώς ένας  χρόνος από τότε που αποφάσισα και ανέλαβα να φτιάξω μία ομάδα από το μηδέν. Με επίγνωση των δυσκολιών της χειρότερης κοινωνικής και οικονομικής ανισορροπίας που χαρακτηρίζει σήμερα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, χωρίς ομάδα, χωρίς συνεργασίες, χωρίς χορηγούς, χωρίς μεταγραφές, χωρίς υλικό, με χρέη, με υποσχέσεις, με εκβιασμούς, με ίντριγκες, με ευθύνες και επηρεασμένους όλους από το πρόσφατο παρελθόν, δεν υπέκυψα. Πιστός στις αρχές και στο ήθος μου δεν φοβήθηκα να εκτεθώ και στηριζόμενος στην ειλικρίνεια, έλαβα τα μηνύματα και προσπάθησα κόντρα σε όλα, να οργανώσω μεθοδευμένα τον Προφήτη και να τον επανδρώσω με το χαμένο κύρος και αξιοπρέπεια του. Βλέποντας τις κολοτούμπες που πολλοί άρχισαν από νωρίς , δε παρασύρθηκα , αντιθέτως άρχισα να μαζεύω ένα ένα τα κομμάτια και με αφετηρία την ιστορία να κάνω μία ανασκόπηση, μεταδίδοντας στιγμές από το παρελθόν, θέλοντας να αντιληφθούν όλοι πως πρέπει να λειτουργήσουμε  σωστά.
Θυμήθηκα εποχές που όλα στο τμήμα λειτουργούσαν άψογα, αλλά και εποχές  με εγωπαθείς προεδράρες, παρτάκηδες προπονηταράδες, μισθοφόρους λεγεωνάριους , που πάλευαν για το προσωπικό τους συμφέρον αδιαφορώντας για τις συνέπειες, χωρίς  να σκεφτούν ούτε μία στιγμή το καλό του συλλόγου. Τέντωσα το σκοινί όσο πάει, για να φτάσει να τα χωρέσω όλα.  Με επιείκεια πέταξα όλο το παρασκήνιο που σε αρκετές  περιπτώσεις επηρέασε πολλούς και με νέα δεδομένα προσπάθησα να ισορροπήσουμε  δίνοντας ένα τέλος εποχής και χαράζοντας νέους στόχους.
Σε αυτό το restart όμως δεν γίνεται να φορτώνεται ένας όλη την ευθύνη όταν πρόκειται για συλλογική προσπάθεια. Την βοήθεια την βρήκα, γιατί όπως και να έχει η ιστορία έδειξε οτι αυτή η μικρή κοινωνία του λόφου  γεννούσε πάντα ταλέντα. Ίσως το μεγαλύτερο που κοσμεί ακόμα αυτόν τον μικρόσκοσμο είναι ο ίδιος ο Προφήτης Ηλίας, ο Γιώργος Κατσαμάς!!! που με την αμέριστη στήριξη του τόσο στον σύλλογο, όσο και στα παιδιά, πίστεψε σε μένα μου έδωσε τις γνώσεις και μου έβαλε τις βάσεις για να μπορέσω να συμπληρώσω αυτό το πάζλ.
Αλίμονο λοιπόν εάν αρχίζαμε βλέποντας μόνο την κορυφή. Με την βοήθεια και το υπολοίπων μελών της διοίκησης , έπρεπε να κινηθούμε έτσι ώστε σκοπός μας φέτος να είναι η δημιουργία μιας ομάδας που δεν θα διεκδικούσε άνοδο, αλλά να οικοδομήσουμε και να επενδύσουμε για το μέλλον ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.
Θυσιάζοντας πολλά πράγματα  χωρίς να θέλουμε να φορτώσουμε με άγχος τα παιδιά, με ηρεμία στα αποδυτήρια, εργατικότητα, εμπιστοσύνη και προπάντων την στήριξη όλων αυτών που αποφάσισαν με υπομονή και σύνεση να μας ακολουθήσουν, δώθηκε χρόνος και ευκαιρίες σε όλους.
Όταν στην αρχή ήρθαν τα ζόρια,  είναι λογικό τα παιδιά λόγω του μικρού της ηλικίας τους να μην μπορούν να κατανοήσουν ορισμένα πράγματα άμεσα, αλλά με επιμονή και σκληρή προσπάθεια από όλους μας η ομάδα πέτυχε με αργά και σταθερά βήματα να βρεί τα πατήματα της και τα παιδιά σε συνδυασμό με την προσθήκη εμπειριών  να μπορέσουν να βγάλουν τα κρυμμένα ταλέντα τους.         Μου χάρισαν μεγάλη ικανοποιήση  όσο και εάν στεναχωρήσαμε πολλούς, να βλέπω στο τέλος αυτό το ευχάριστο κλίμα ενότητας ανάμεσα σε αυτούς τους εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές.
Προφανώς η θέση μας δεν συνιστά θρίαμβο, αλλά υπάρχουν παράμετροι που κάνουν την φετινή χρονιά πραγματικό άθλο.
Μια καινούργια ομάδα χωρίς χημεία, χωρίς ομοιογένεια, αντιμετωπίζοντας πιο έτοιμες ομάδες, ζήσαμε εντάσεις, απογοητεύσεις, αδικίες, με λύσεις ανάγκης δεν καταφέραμε ποτέ να παίξουμε με την ίδια εντεκάδα, να μην έχουμε δεύτερη αλλαγή σε πολλά από τα παιχνίδια, ποιός μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό με τον Ηλία, τον τραυματισμό του Έλτον και του Φάμπιο στο ίδιο παιχνίδι, τα περισσότερα δύσκολα, αλλά αντέξαμε.
Ποτέ δεν αμφισβήτησα  και δεν φοβήθηκα τις ικανότητες των παιδιών. Πάντα μετά από κάθε δυσκολία έλεγα στα παιδιά πόσο χαρούμενος είμαι να απολαμβάνω την ενασχόληση μου με το ποδόσφαιρο και αυτά γελούσαν μην μπορώντας να καταλάβουν τι πραγματικά τους έλεγα.
Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος του προπονητή. Δεν είναι στον πάγκο για να κινεί μόνο τις μαριονέτες. Με βάση τα ατυχή αποτελέσματα, να προσπαθεί να διδάξει με νέα δεδομένα που χαράζει ο ίδιος και που συμβαδίζουν με τα δικά του πιστεύω τους ποδοσφαιριστές,  να αντιληφθούν ποιος είναι ο ρόλος του καθενός και με καλές συνεργασίες  να αξιοποιεί όλα αυτά, για να μπορούν τα παιδιά αντιλαμβανόμενα το όραμα, να εξελιχθούν σε πιο υψηλό επίπεδο επενδύοντας για το μέλλον.
Δεν υποσχέθηκα ποτέ φανέλες με νούμερα για το σπίτι, δεν πήρα ποτέ χαρτάκια με εκλεκτούς σε κανένα  παιχνίδι, δεν άφησα ποτέ να επέμβουν στις αποφάσεις μου, δεν δέχθηκα ποτέ υποδείξεις στο έργο μου, αλλά ευθύνη μου είναι να είμαι έτοιμος για κάθε διάλογο και η πόρτα μου να είναι πάντα ανοιχτή σε όποιον θέλει να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κεφάλαια, για να γράψουμε όλοι μαζί την δική μας ιστορία στην πορεία αυτού του ιστορικού συλλόγου.
Αφοσιωμένος στον Προφήτη, με την υπόσχεση ότι θα προσπαθώ πάντα για το καλύτερο,  ευελπιστώ εάν μας αφήσουν οι κολοτούμπες,  να συνεχίσουμε  να δουλεύουμε  πάνω στον κορμό που δημιουργήσαμε στηρίζοντας και επανδρώνοντας  την ομάδα με ταλαντούχα παιδιά, δίνοντας τους περισσότερες ευκαιρίες, για να δούμε όλοι τους κόπους μας να πιάνουν τόπο κερδίζοντας τα στοιχήματα και συνεχίζοντας προσγειωμένα αυτήν την προσπάθεια που αρχίσαμε όλοι μαζί, ώστε να πετύχουμε 100% τους  στόχους μας.
Περνώντας στην δεύτερη φάση του σεναρίου και προσθέτοντας περισσότερα τεχνικοτακτικά κομμάτια στο έργο, θα συνεχίζω να χαράζω στόχους γιατί η όρεξη μου στο να διδάσκω ποδόσφαιρο είναι αστείρευτη,  θέλοντας να δω αυτά τα παιδιά να χαίρονται που ασχολήθηκαν με αυτό, όσο και εγώ. Θα προσπαθώ πάντα να τους δίνω ερεθίσματα, για να μην γίνουν εικονικοί πρωταγωνιστές σε διαδικτυακά και όχι μόνο παιχνίδια, αλλά να συμμετέχουν ενεργά και ρεαλιστικά σε πραγματικά  παιχνίδια, κάνοντας όνειρα κοιτάζοντας τον πραγματικό ουρανό, γιατί το μυστικό είναι να τα επηρεάσουμε ώστε να αγαπήσουν πραγματικά αυτό που κάνουν και να κατανοήσουν ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε ένα εικονικό και έναν πραγματικό κόσμο.Το μέλλον και το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην ζωή και στον σύλλογο είναι αυτά.
Να ευχαριστήσω όλους και έναν έναν ξεχωριστά για την δημιουργική και αισιόδοξη χρονιά  που ζήσαμε. Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές.

Υ.Γ.: Δεν πιστεύω να κοτέψετε και να έρθετε όλοι στην προετοιμασία τέλος Αυγούστου."