ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΕΦ

Στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας βρίσκεται ένας χώρος που θυμίζει γήπεδο ποδοσφαίρου. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα κακοτέχνημα, στο οποίο στοιβάζονται 13 πειραϊκά σωματεία που προσπαθούν να καλλιεργήσουν το άθλημα.
Το γήπεδο αποκτήθηκε για λογαριασμό του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου γύρω στα μέσα της δεκαετίας του '80, μετά από μεγάλους αγώνες που έδωσε η ΕΠΣΠ με προεξάρχοντα τον αείμνηστο Παναγιώτη Σαλπέα. Τότε βέβαια ήταν ακόμη ξερό, αλλά ακόμη κι έτσι σε καλύτερη κατάσταση από ότι είναι τώρα. Παλιότερα η φορά του ήταν ανάποδη (το ένα τέρμα "έβλεπε" προς το Καραϊσκάκη), όμως άλλαξε προκειμένου να γίνει ο σταθμός του τραμ που βρίσκεται δίπλα. Το 2007 τοποθετήθηκε πλαστικός χλοοτάπητας, όμως με τον τρόπο που έγινε αποδειχθήκε εντελώς λανθασμένος. Επειδή δεν στρώθηκε πίσσα, το χαλί μπήκε ακριβώς πάνω από το τσιμέντο και το χαλίκι. Έτσι το γήπεδο είναι αρκετά "σκληρό", γεμάτο λακούβες και σαμαράκια, ενώ σε πολλά σημεία ο τάπητας δεν είναι σταθερός. Αποτέλεσμα οι συχνοί σοβαροί τραυματισμοί ποδοσφαιριστών. Επίσης δεν υπάρχει κερκίδα, καθώς η αυτή που ξέμεινε από παλιά είναι σάπια και σχεδόν γκρεμισμένη, οπότε οι φίλαθλοι ακροβολίζονται όρθιοι γύρω από τα σύρματα προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Τα τέσσερα αποδυτήρια είναι μικρά και ανεπαρκή για τις ανάγκες των ομάδων και ο φωτισμός είναι ελλιπέστατος και δυσχεραίνει τις νυκτερινές προπονήσεις. Το γήπεδο έχει κριθεί ακατάλληλο για αγώνες Α' Κατηγορίας, γι' αυτό και η ομάδα μας όταν έπαιζε στην Α' Πειραιά χρησιμοποιούσε ως έδρα τη Χαραυγή. Βέβαια, είναι ακάταλληλο γενικά για ποδόσφαιρο, αλλά τέλος πάντων...
Οι εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνήσεων για ανακατασκευή του γηπέδου είναι συχνές, αλλά πάντοτε μένουν στα λόγια. Ειδικά ο πρώην ΓΓΑ Π. Μπιτσαξής το είχε βρει παιχνίδι να έρχεται κάθε τρεις και λίγο στην Ένωση, να υπόσχεται παλάτια και μετά να βγάζει φωτογραφίες.
Το γήπεδο ΣΕΦ βρίσκεται επί της λεωφόρου Εθνάρχου Μακαρίου. Η πρόσβαση είναι εύκολη, είτε οδικώς μέσω της παραλιακής, είτε με τον ηλεκτρικό ή το τραμ, που έχουν στάση ακριβώς δίπλα.