Ο ΛΟΦΟΣ

Ο λόφος του Προφήτη Ηλία αποτελεί μια από τις πιο γραφικές και συνάμα ομορφότερες περιοχές, όχι μόνο του Πειραιά, αλλά ολόκληρου του λεκανοπεδίου.
Τα γεωγραφικά του όρια δεν είναι σαφή, αφού άποτελεί τμήμα της ευρύτερης περιοχής της Καστέλλας. Για το λόγο αυτό αναφέρεται συχνά ως "λόφος Καστέλλας", και παλαιότερα ως "λόφος Μουνιχίας". Πάντως οι Πειραιώτες προσδιορίζουν ως "Προφήτη Ηλία" την δυτική πλευρά του λόφου (αυτή που "βλέπει" προς το κέντρο του Πειραιά), και ως "Καστέλλα" την ανατολική (που "βλέπει" προς Αθήνα). Το μέγιστο υψόμετρο του λόφου είναι περίπου 90μ. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν πρόσφυγες από την Κρήτη, γι' αυτό και η περιοχή ήταν γνωστή παλαιότερα ως "Κρητικά". Αργότερα, εγκαταστάθηκαν και πρόσφυγες από την Μ.Ασία. Παρ' όλα αυτά μέχρι τουλάχιστον την δεκαετία του 1950, δεν υπήρχε καμία ουσιαστική οικιστική ανάπτυξη, αφού υπήρχαν μόνο παράγκες και παραπήγματα.
Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία
Όπως είναι αυτονόητο, ο λόφος οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο ναό που βρίσκεται στην κορυφή του. Η εκκλησία είναι ιδιαίτερα γραφική και φαίνεται να "δένει" αρμονικά με τον υπόλοιπο χώρο. Κτίστηκε περίπου στα 1875, ενώ οι αναπλάσεις είναι αρκετά συχνές, με αποτέλεσμα, τόσο το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό του ναού να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Κάθε χρόνο, ανήμερα της εορτής του Προφήτη, (20 Ιουλίου), γίνεται πανηγύρι, στο οποίο συμμετέχει όλος σχεδόν ο Πειραιάς.
Το Βεάκειο θέατρο
Το Βεάκειο θέατρο κατασκευάστηκε το 1969 επι δημαρχείας Αρ.Σκυλίτση (εξ' ου και η πρώτη ονομασία -Σκυλίτσειο). Το 1976, οπότε και αναμορφώθηκε ο πέριξ χώρος, πήρε την σημερινή του ονομασία, προς τιμήν του μεγάλου Πειραιώτη ηθοποιού Αιμ.Βεάκη. Η μορφή του είναι αρχαίου θεάτρου, και η χωρητικότητά του περίπου 2.000 θεατές. Τους θερινούς μήνες, οπότε και λειτουργεί, ο Δήμος Πειραιά οργανώνει πολύπλευρες εκδηλώσεις, που μετατρέπουν την περιοχή μας σε πραγματικό κέντρο πολιτισμού, αφού παρελαύνουν οι κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες.

Το άλσος
Το άλσος του Προφήτη Ηλία είναι ιδανικό μέρος για περίπατο. Έχει έκταση 27 στρέμματα και καλύπτεται κυρίως από πεύκα. Στο εσωτερικό του λειτουργεί και παιδική χαρά. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν και κάποια βελτιωτικά έργα, που ομόρφυναν ακόμη περισσότερο την εικόνα του. Το άλσος αποτελεί έναν μοναδικό και πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου για τους Πειραιώτες.
Ο λόφος επίσης είναι γνωστός για τις ταβέρνες του, αλλά και το "Bowling Center", την πρώτη αίθουσα μπόουλινγκ που κατασκευάστηκε στην Αττική, το 1974.
Βέβαια, αξίζει να ερθεί κανείς τον Προφήτη Ηλία μόνο και μόνο για την εξαιρετική θέα που μπορεί να του προσφέρει ("πιάτο" όλος ο Σαρωνικός κόλπος και η Αθήνα). Χαρακτηριστικά, το σημείο πίσω από το Βεάκειο, που "βλέπει" προς τον Σαρωνικό, αναφέρεται από τους μυημένους ως "drive-in", αφού πολλοί σταματούν με τα αυτοκίνητα τους για να απολαύσουν την υπέροχη θέα!
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το μωσαϊκό της γειτονιάς μας, του Προφήτη Ηλία. Μιας περιοχής που είναι ικανή να σας ξυπνήσει συναισθήματα... και να σας κάνει να την αγαπήσετε...