1975-1987: Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ

Το τέλος της επταετίας βρίσκει τον Προφήτη Ηλία στην Β’ Κατηγορία, με μεγάλη προίκα έναν κορμό ποδοσφαιριστών που θα αποτελούσαν τη βάση της ομάδας για πολλά χρόνια. Την περίοδο 1976-77, οι συνθήκες έμοιαζαν ιδανικές, και είχε πια έρθει η ώρα για το μεγάλο βήμα. Ο προπονητής Λευτέρης Κορκίδης παρουσιάζει στα πειραϊκά γήπεδα μια υπέροχη ομάδα, που παίρνει το πρωτάθλημα στον δεύτερο όμιλο της Β’ Κατηγορίας, έχοντας την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα. Στις 19/12/76, στο πολύ μεγάλο ντέρμπι νικά τον Ορφέα με 2-1, χάρη σε γκολ των Δίελλα και Καλλιντεράκη, με το δεύτερο να έρχεται ένα λεπτό πριν το τέλος. Τότε ο Προφήτης ανεβαίνει στην κορυφή της βαθμολογίας και δεν την ξαναχάνει. Στις 13/3/77, έρχεται η νίκη 2-1 με τον Κρίτωνα (σκόρερ οι Φλωρής και Δίελλας) και ο λόφος γιορτάζει όλο το βράδυ την άνοδο της ομάδας στην Α’ Πειραιά, 23 χρόνια μετα την ίδρυσή της. Γεμάτος αισιοδοξία πηγαίνει ο σύλλογος στην πρώτη του εμφάνιση στους μεγάλους του Πειραιά. Στην αρχή η ομάδα δείχνει πως δε θα έχει πρόβλημα να παραμείνει στην κατηγορία, όμως η διαιτησία καταδιώκει τον Προφήτη, που μετά τα επεισόδια σε ένα ματς με τον Μανδραϊκό στο Μοσχάτο, εξοντώνεται βαθμολογικά και αγωνιστικά, και επιστρέφει έτσι στην δεύτερη κατηγορία. Η ομάδα ανασυντάσσεται γρήγορα, και μετά την πέμπτη θέση της περιόδου 78-79, τα δίνει όλα για την επάνοδο την αμέσως επόμενη σεζόν. Εκεί όμως που όλα έδειχναν ιδανικά, στα τέσσερα τελευταία ματς η ομάδα παίρνει μόλις έναν βαθμό, και οι ελπίδες χάνονται. Τα επόμενα χρόνια, ο Προφήτης περιορίζεται σε μέτριες πορείες. Κάθε χρόνο ξεκινά με στόχο την άνοδο, όμως πάντα μένει στη μέση της κατάταξης. Η χρυσή γενιά του ’77 σιγά-σιγά αποστρατεύεται, και όταν πια δεν έχει μείνει κανείς, το 1987, ο Προφήτης φυσιολογικά επιστρέφει στην τρίτη κατηγορία, όπου είχε να βρεθεί 15 χρόνια. Πολύ σημαντικό γεγονός θεωρείται πως ο Προφήτης ήταν ανάμεσα στα πρωτοπόρα σωματεία, που το 1981 καθιέρωσαν, πρώτα σε όλη την Ελλάδα το εφηβικό τουρνουά.
Το πιγκ-πογκ άρχισε να ξαναφτιάχνεται και να φέρνει και πάλι πανελλήνιους τίτλους, με τις αδελφές Λουκά να παίρνουν το δρόμο της επιστροφής. Το '85 και το '86 το πρωτάθλημα γυναικών έρχεται και πάλι στο λόφο, σκορπίζοντας χαρά και υπερηφάνεια στους ανθρώπους της ομάδας.
Φυσικά, την περίοδο αυτή δεσπόζει και η αναβίωση του τμήματος μπάσκετ, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με πρωτεργάτες τους σπουδαίους Κώστα Βλάμη και Γιάννη Πετρόχειλο. Το 1983 εγκαινιάζεται το γήπεδο μπάσκετ του Προφήτη, και το τμήμα γνωρίζει συνεχώς ανοδική τροχιά, με όλο και περισσότερα παιδιά να έρχονται κοντά στον σύλλογο. Η ανδρική ομάδα στο διάστημα αυτό παραμένει στην Ε’ Κατηγορία της ενωμένης τότε ΕΣΚΑ, παρότι το 1986 έφτασε πολύ κοντά στην πρώτη της άνοδο.